De Nederlandse Luchtvaartsector gaat naar Vietnam

De Nederlandse Luchtvaartsector gaat naar Vietnam

vr, 25/11/2016 - 14:02 | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Vietnam
Nederlandse bedrijven gaan samenwerken om de Vietnamese overheid oplossingen te bieden voor modernisering van de luchtvaartsector. Onder de gezamenlijke paraplu Dutch Aviation Vietnam (DAV) brengen zij toonaangevende Nederlandse technologie en dienstverlening op de markt.

Een consortium van Nederlandse bedrijven en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland tekenden daarvoor een Partners for International Business convenant op 28 september 2016.

In de socialistische markteconomie van Vietnam, een van de snelst groeiende ASEAN-landen, is de overheid een belangrijke stakeholder in het zakendoen. Vooral in de luchtvaartsector. Om tot een langetermijnpositionering te komen is deze publiek private samenwerking opgericht.

Kansen

Vietnam heeft de ambitie om de regionale hub te worden. De luchtvaart speelt ook een belangrijke rol in de verdere economische ontwikkeling van het land. Nieuw beleid zorgde voor liberalisatie op de luchtvaartmarkt. Daardoor werd een innovatieve samenwerking tussen de Vietnamese staat en de private sector mogelijk.

Dit biedt kansen voor Vietnam en ook grote kansen voor de Nederlandse luchtvaartsector.

Samenwerking

Na de ondertekening van het Partners for Business convenant vond in oktober een missie plaats. Tijdens de missie maakte het consortium kennis met de Vietnamese counterparts. Waaronder de Civil Aviation Authority of Vietnam (CAAV), het Ministry of Transport en de Airports Corporation Vietnam (ACV).

Met deze partijen ontwierpen ze een raamwerk voor de samenwerking voor de komende drie jaar. De CAAV en NACO (Netherlands Airport Consultants) bekrachtigden dat met een MoU.

Focuspunten

Het consortium richt zich in hoofdlijnen op twee onderdelen:

  • Vliegvelden & Infrastructuur en Luchtvaartmaatschappijen
  • Veiligheid, MRO (onderhoud, herstel en revisie) en ATM (luchtverkeersbeheer)

Het samenwerkingsverband DAV bestaat uit een combinatie van negen bedrijven, een onderwijsinstelling en een branchevereniging: RoyalHaskoningDHV Vietnam en bedrijfsonderdeel NACO, Stratagem Strategic Research, Districon, Vanderlande Industries, Ciconia Aviation Services, MovingDot, Deerns, Aviavox, de Hogeschool van Amsterdam en de Netherlands Aerospace Group.

Partners for International Business

RVO.nl voert het programma Partners for International Business uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Klik hier voor de originele url